10 tips voor overzicht en balans in het gezinsleven

“Die goede oude tijd…”

Dit zinnetje hoorde tot voor kort in de reeks uitspraken van mijn ouders. Nu hoor ik het mezelf ook wel eens zeggen. Word ik oud? Word ik gek? Behoor ik officieel tot een hele andere generatie? 

Onlangs hadden mijn man en ik een gesprek over de drukte en chaos in ons gezinsleven. Samen twee kids, hij twee bedrijven, ik met twee initiatieven bezig, het huishouden wat om aandacht schreeuwt. Ik vroeg hem ‘Is het nou knap wat we zo samen allemaal doen en regelen of is het gekkenwerk?’. GEKKENWERK antwoordde hij zonder over na te denken. Dat is tenminste duidelijke taal. En ik ben het nog met hem eens ook. Maar waarom doen we onszelf dit aan?

Ik checkte bij vriendinnen of zij het gezinsleven momenteel ook als ‘GEKKENWERK’ ervaarden. ‘Ja’ was hun antwoord. Wat is er aan de hand? Waarom maken we onszelf gek? Want er is niemand die je de schuld kan geven hoor, die ligt bij jezelf. Hoe je omgaat met de hoge eisen (die je vooral aan jezelf stelt), met alle to-do’s en tussendoor ook nog gezellig en liefdevol willen zijn naar elkaar. Op momenten dat het me even allemaal teveel wordt, denk (en zeg) ik regelmatig; ‘was het maar even weer zoals vroeger’. 

Want vroeger was alles beter, toch? Nee, natuurlijk niet. Maar wat uit ‘die goede oude tijd’ mis ik dan? Het minder goed bereikbaar zijn; je had alleen een vaste lijn om te bellen. Het ontbreken van alle online prikkels; geen appjes, geen social media en geen mail op je telefoon. Het vervelen als onderdeel van het leven; geen tablets, geen ge-swipe, niet online winkelen.

Ik verlang naar rust, overzicht en balans. Samen een spelletje doen, met een boek op de bank zonder afleiding, telefoons en tablets op gezette tijden. Dit moet toch te doen zijn? Na wat gesprekken met mijn man en vriendinnen heb ik wat tips voor je op een rijtje gezet.

10 Tips voor meer rust en balans in het gezinsleven:

  • Vergelijk jezelf niet met anderen, zij doen ook maar wat
  • Ga het gesprek aan met je kinderen en partner
  • Stel afspraken op met elkaar (echt met alle gezinsleden samen)
  • Doe het stap voor stap (het roer in 1x omgooien werkt niet)
  • Bouw een leuke familietraditie in (spelletjesavond, boekenavond bijv.)
  • Plan eens per maand me- of us-time in (even geen ‘mama, mama, mama’ op ‘papa, papa, papa’)
  • Breng je netwerk op de hoogte van je langere reactietijd op app-jes
  • Verwijder je mail van je telefoon (en je social media als je durft)
  • Breng focus aan (werkdagen, huishouddag, regeldag, koekjesbakmiddag..)
  • Werk met een planning en briefjes voor to-do en boodschappen etc. (hoofd leeg!)

Last but not least: wees niet te streng voor jezelf en zie elke dag als een kans om de dingen anders te doen.

Het gezinsleven vraagt veel én is ook een enorm bijzonder iets. Je hebt kinderen, en dat is een wonder op zich.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×